PROJEKT KFI

A projekt címe

Mesterséges intelligenciával támogatott árstratégiai döntéstámogatói rendszer kifejlesztése és piacra vitele közúti fuvarozási munkákhoz

A project célja

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.06.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2023.05.31.
Támogatás összege: 221 781 354 Ft
Összköltség: 330 580 304 Ft
Projekt azonosítószáma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00069

A project célja

A közúti szállítmányozásban a szállítmányozó és a fuvarozó szerepköre elkülöníthető:  előbbi az árutovábbítás folyamatának megszervezését jelenti, utóbbi a terv fizikai végrehajtását. A két szereplő egymásra utalt, de saját érdekekkel bír. A szállítmányozó és a megrendelő közötti szerződés nem változatható, de lehet olyan helyzet, amikor minden szereplő veszít. További probléma, hogy vannak olyan piaci szereplők, akik mind a két munkafolyamatban érdekeltek,  de  nem szükségszerűen szeretnék saját hatáskörben végezni a feladatot. Jelen projekt célja egy olyan integrált árstratégiai döntéstámogató rendszer létrehozása, mely képes a több lépéses és multidimenziós szerződéskötési folyamat jelentős részét automatizálni, az emberi döntést igénylő részekben támogatni a fuvarozókat, gépi tanulási algoritmusokkal a fuvarfeladatok árazásánál és deep learning módszerekkel az alkustratégiák kialakítása során. A fuvarozói döntéstámogató funkciónak része a vállalt ár körülményeinek teljes vizsgálata, ami magába foglalja a fuvarfeladatok összekapcsolhatóságát az előző és a következő feladatokkal, a lerakási és felrakási helyszínek megközelíthetőségének vizsgálatát, a fuvarfeladat végrehajtása során szükséges intermodális eszközök használatát. Ezek az adatsorok áttekinthetetlen komplexitásúak, a jelenlegi piaci megoldás tapasztalt szervezők tacit tudására épít anélkül, hogy bármilyen optimalizáció vagy verifikáció állna a folyamat mögött. A projekt végterméke erre a problémára kínál matematikai alapokon álló optimalizációt; statisztikai analízisen és gépi tanulási módszereken nyugvó vizsgálat alapján képes előjelezni a várható megközelítési költségeket, a már végrehajtott fuvarfeladatok alapján képes predikálni a jövőbeli feladatokat,  összekapcsolva az aktuális megbízást a potenciális feladatokkal. A fejlesztett algoritmusok figyelembe veszik az összekapcsoláshoz szükséges időt, távolságot, guruló költségeket, időtartamot, prioritást,  marzsot, illetve az üzleti kapcsolatot, valamint az ismert, 3. szereplő által teljesített fuvarfeladatok árát. A rendszer képes kiszámítani azt a minimum árat, amin az adott fuvarfeladat elvállalható úgy, hogy az megfelelően illeszkedjen a flotta elhelyezkedésébe és a jövőbeli várható, valamint ütemezett megbízásokba. Képes csatlakozni a már meglévő útvonaltervező,  flottamenedzsment és vállalatirányítási programokhoz.  Az útvonaltervezéshez és a guruló költségek számításához szükséges adatokat az első, az elhelyezkedéshez szükséges adatokat a második, míg az üzleti jellegű információkat a harmadik szolgáltatja. A fejlesztendő termék rendelkezik alkustratégia-támogató funkcióval, ami a korábbi alkufolyamatok elemzését tartalmazza minden aktuális szereplőre. A fejlesztendőtermék dedikált API-kon keresztül képes csatlakozni a nagy európai fuvartőzsdékehez (Freight exchange, Frachtenbörse). Ennek segítségével a fuvarozó szinte azonnal képes reagálni az új feladatokra, ezzel lépéselőnybe kerül a versenytársakkal szemben.
A program segítségével a fuvarozási üzletkötési folyamat automatizálható és optimalizálható, növelve a hatékonyságot és csökkentve a környezetterhelést. A Nexogen Kft. Magyarországon trenddiktáló szerepet játszik a logisztikával kapcsolatos algoritmizációs és itiner-optimalizációs piacon, európai mértékkel is jelentős szereppel bír, hiszen a 20 legnagyobb közúti fuvarozással foglalkozó cégből 4 már állandó üzleti partnere. A számítások azt mutatják, hogy a program használatával 10-15 százalékos bevétel-növekedésérhető el úgy, hogy a jövedelmezőség arányaiban nem változik, vagy gyenge növekedést mutat. Ez azt jelenti, hogy a termékkel megközelítőleg 10 százalékos nyereség-növekedést lehet elérni.